Geldwijs

Ethisch omgaan met geld? Het kan.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.vitae, justo.

Onze website

Ethisch omgaan met geld? Het kan. Doorzoek de informatie, neem deel aan de discussies, ontdek en bedenk oplossingen voor de problemen van morgen.

Over het project Wat houdt het project 'Geldwijs' in?

Waarom Geldwijs?

De gevolgen van de economische crisis zullen nog jarenlang voelbaar zijn en vooral de jonge generatie raken. Het herstel is immers broos omdat het gebouwd is op een immense schuldenberg. Hoe is het zover kunnen komen? 

Eén van de redenen die men aanhaalt om de snelle en wereldwijde verspreiding van de bankencrisis te verklaren is het financieel analfabetisme. Slechts weinig mensen begrepen nog wat er precies gebeurde op de financiële markten. Zelfs bankiers beweren dat ze de ingewikkelde producten die ze met zoveel ijver in de voorbije decennia verkochten, niet goed meer begrepen en dus de risico’s niet langer konden inschatten. Zo wordt de economie on(be)grijpbaar. Met als gevolg dat technocraten en speculanten zich van haar hebben meester gemaakt. Zij moeten aan niemand verantwoording afleggen en verrijken zichzelf mateloos. Het kan anders!

Geldwijs wil de economie opnieuw begrijpelijk maken. 

Mensen weer eigenaar maken van hun economisch verhaal. Economie weer de oorspronkelijke betekenis geven van ‘huis-houding’ (oikos-nomos) en ‘staatshuishouding’. Daartoe is inzicht in de principes van het geld een eerste en noodzakelijke stap. Geld is immers de bloedsomloop van een moderne samenleving. 

Wat doen we met geld en wat doet geld met ons?
Hoe vormt geld de samenleving? 

Dit zijn geen doordeweekse vragen. Maar het zijn vragen die onze kijk op geld veranderen. Geld is immers veel meer dan een ‘ding’ waarmee we van alles kopen. Geld zit in ons. Het is een manier van denken en handelen. Het is een waarde die op haar beurt waarden schept en vernietigt. Geld verbindt mensen of vervreemdt hen van elkaar. Stof genoeg om te filosoferen over geld. Het credo van Geldwijs luidt: 

Als je de wereld wil verbeteren, begin met na te denken over geld.


Doel en doelgroep

Geldwijs wil vanuit een waarde-gerichte visie op geld jongeren bewust maken van zowel de destructieve als opbouwende kracht van geld voor persoonlijke groei en maatschappelijke ontwikkeling. Naast de functie van kritische bewustmaking wil het project Geldwijs jonge mensen concrete modellen aanreiken om zelf actief en waardescheppend met geld om te gaan.

Het project richt zich tot oudere scholieren uit het middelbaar en studenten uit het hoger onderwijs en hun opvoeders en leraars.

Werkwijze

Het project is opgezet rond een interactieve website waarop jongeren via stellingen in discussie kunnen gaan met filosofen, economen, ondernemers en burgers allerhande die een waardegerichte visie op geld voorstaan of in de praktijk vorm geven. De stellingen en info zijn geordend rond vijf themavelden: de vijf P’s! 

Bij elk van deze thema’s vind je algemene info, stellingen, interessante teksten, links en referenties.